Ralph Jaarsma

Biografie

De Nederlandse bariton Ralph Jaarsma is thuis in alle stijlen van de klassieke muziek. Zo heeft hij hoofdrollen gezongen in moderne opera's, zoals Ullmann's Der Kaiser von Atlantis in o.a. de Hamburgse Staatsopera, Turnage's Greek in Vilnius, Stravinsky's The Rake Progress in Gent, Ayodhya (wereldpremière) in Bangkok, Janacek's Het Sluwe Vosje in Kaiserslautern en Weill's Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny in Amsterdam.
Daarnaast heeft Ralph ook hoofdrollen gezongen in het klassieke repertoire, zoals Mozart's Le Nozze di Figaro in München, Puccini's Il Tabarro en Gianni Schicchi in Bayreuth en Kaiserslautern, Verdi's Rigoletto in Kaiserslautern, en Lehar's Lustige Witwe in Amsterdam.
Maar ook in de oude muziek heeft Ralph verschillende hoofdrollen gezongen, zoals in Purcell's Dido and Aeneas en The Fairy Queen, beiden in Utrecht, Monteverdi's Orfeo in Utrecht en Caccini's Euridice in Gent.
Naast opera treedt Ralph ook veelvuldig op in Lied- en Oratoriumconcerten.

Ralph heeft eveneens vele masterclassen gevolgd bij o.a. Montserrat Caballé, Kiri te Kanawa, Thomas Allen, Sergei Leiferkus, Edda Moser, José Cura, Michael Kraus, Graham Johnson, Ann Murray, Jard van Nes en John Bröchler.
Na zijn Bachelor en Masterdiploma gehaald te hebben aan het Utrechts Conservatorium bij Henny Diemer, heeft Ralph de Vlaamse Operastudio in Gent absolveerd. Aan het Utrechts Conservatorium heeft Ralph nog de Operaklas gevolgd olv Monique Wagemakers en aan het Amsterdams Conservatorium de Internationale Liedklas olv Udo Reinemann met lessen van vele internationale sterren zoals Helmut Deutsch, Rudolf Jansen, Edith Wiens, Sarah Walker en Jadwiga Rappé.
Momenteel wordt Ralph gecoached door Renée Morloc en Walter Donati. Ralph is getrouwd en vader van twee zonen (geboren 2013 en 2015).


Foto Ralph Jaarsma